Så här slipar du ett buckligt trägolv


Att slipa ett buckligt trägolv kan vara en utmanande uppgift, men det är viktigt att åtgärda dessa ojämnheter för att förhindra ytterligare skador och förbättra golvytan. Slipning kan hjälpa till att återställa golvet till dess ursprungliga skick och ge en jämn och behaglig yta att gå på. I denna artikel kommer vi att gå igenom processen att slipa ett buckligt trägolv samt några tips och råd för att uppnå bästa möjliga resultat.

Först och främst är det viktigt att noggrant inspektera golvet för att identifiera områden med ojämnheter och bucklor. Detta bör göras genom att gå över hela golvytan, både visuellt och genom att känna med händerna. Om du upptäcker mindre ojämnheter kan det räcka med att slipa dessa specifika områden. Större bucklor kan dock kräva mer omfattande slipning eller till och med ersättning av skadade brädor.

 

Innan du börjar slipa golvet är det viktigt att förbereda arbetsområdet

Detta innebär att ta bort möbler och mattor, samt att skydda väggar, lister och dörröppningar från damm och smuts. Dessutom bör golvet dammsugas noggrant för att avlägsna alla lösa partiklar och smuts som kan skada slipningen.

När arbetsområdet är förberett är det dags att välja rätt golvslipningsmaskin för jobbet. Det finns flera typer av slipmaskiner att välja mellan, såsom bälteslipar, kantslipar och planslipar. Valet av maskin beror på golvytans storlek och skick, samt vilken typ av slipning som krävs. För att slipa ett buckligt trägolv kan det vara lämpligt att använda en bälteslip eller en planslip, eftersom dessa maskiner är mer kraftfulla och kan hantera större ojämnheter.

Slipningen bör inledas med ett grövre slipmaterial, såsom 40- eller 60-kornigt sandpapper, för att effektivt ta bort ojämnheter och bucklor. Arbeta långsamt och noggrant över golvytan, och se till att hålla maskinen i rörelse för att förhindra att den slipar för djupt på ett enda ställe. Det är viktigt att följa träets ådring för att minimera risken för ytterligare skador och för att uppnå en jämn yta.

Efter att ha slipat golvet med det grövre slipmaterialet bör du gå över ytan igen med ett finare slipmaterial, såsom 100- eller 120-kornigt sandpapper. Detta hjälper till att jämna ut eventuella slipmärken och ger golvet en mjukare och mer enhetlig yta. Genom att använda successivt finare slipmaterial kommer du att uppnå ett slätare och mer polerat resultat.

När golvet har slipats med både grövre och finare slipmaterial är det dags att slipa kanterna och hörnen av golvet. Dessa områden kan vara svåra att nå med en bälteslip eller planslip, så det kan vara nödvändigt att använda en kantslip eller en handslip för dessa delar av golvet. Precis som med resten av golvet bör du börja med ett grövre slipmaterial och arbeta dig upp till finare korn för att uppnå bästa möjliga resultat.

 

Efter att hela golvytan har slipats noggrant är det viktigt att avlägsna allt damm och smuts från slipningen

Detta kan göras med en dammsugare eller en mjuk borste, och det är viktigt att vara noggrann för att undvika att damm och smuts fastnar i den efterföljande ytbehandlingen.

När golvet är helt rent och dammfritt är det dags att applicera en ytbehandling, såsom lack, olja eller vax. Valet av ytbehandling beror på dina personliga preferenser och de egenskaper du vill att golvet ska ha, såsom hållbarhet, glans och skydd mot spill och slitage. För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för applicering och torkning av ytbehandlingen.

Ytterligare slipning kan behövas mellan appliceringarna av ytbehandling för att uppnå en jämn och slät yta. Denna slipning bör göras med ett mycket fint slipmaterial, såsom 220-kornigt sandpapper, för att inte skada ytan. Efter varje slipning bör golvet rengöras noggrant för att avlägsna damm och smuts innan ytterligare behandling appliceras.

 

Att slipa ett buckligt trägolv kan vara en tidskrävande och arbetsintensiv process

Men det är nödvändigt för att återställa golvet till dess ursprungliga skick och för att förbättra både utseendet och funktionen av golvet. Genom att följa de steg som beskrivs i denna artikel, samt att använda rätt utrustning och material, kommer du att kunna uppnå bästa möjliga resultat och få ett vackert och jämnt trägolv som kommer att vara en tillgång för ditt hem.

Det är viktigt att vara tålmodig och noggrann när du slipar ett buckligt trägolv, eftersom en ojämn och inkonsekvent slipning kan leda till ytterligare skador och ojämnheter. Om du är osäker på din förmåga att utföra arbetet korrekt kan det vara en bra idé att anlita en professionell golvslipare för att säkerställa att golvet slipas och behandlas på rätt sätt.

Att underhålla och vårda ditt trägolv efter slipningen är också viktigt för att bevara dess skönhet och hållbarhet över tid. Detta kan innebära att regelbundet dammsuga och torka golvet för att avlägsna smuts och damm, samt att applicera ytbehandling vid behov för att skydda golvet mot slitage och skador. Det är också en bra idé att använda möbeltassar och skyddande mattor under möbler och på områden med hög trafik för att minimera risken för repor och bucklor i framtiden.

 

För att undvika att bucklor och ojämnheter uppstår igen

Då är det viktigt att vara uppmärksam på faktorer som kan bidra till golvytans skada. Detta kan inkludera att kontrollera luftfuktigheten i hemmet och använda en luftfuktare eller avfuktare vid behov för att upprätthålla en optimal nivå. Dessutom bör du undvika att utsätta golvet för överdriven belastning, såsom tunga möbler eller skarpa föremål, som kan orsaka bucklor eller repor.

När du har slipat och behandlat ditt buckliga trägolv kommer du att märka en betydande förbättring i både utseendet och känslan av golvet. Med rätt vård och underhåll kommer ditt trägolv att fortsätta att se bra ut och prestera bra i många år framöver, vilket gör det till en värdefull investering för ditt hem.

Att slipa ett buckligt trägolv är en process som kräver tid, ansträngning och noggrannhet. Genom att följa rätt steg, använda lämpliga slipmaskiner och material och vara tålmodig och noggrann i ditt arbete kommer du att kunna uppnå bästa möjliga resultat och förvandla ditt trägolv till en slät och vacker yta. Oavsett om du är en erfaren hantverkare eller en entusiastisk hemmafixare, kommer du att uppskatta de långsiktiga fördelarna med att återställa ditt buckliga trägolv till dess tidigare skönhet och funktion.

Det är också värt att nämna att även om slipning av buckliga trägolv kan vara en krävande och potentiellt överväldigande uppgift, är det en process som kan ge mycket tillfredsställelse när den slutförs korrekt. Att se ditt slitna och skadade golv förvandlas till en vacker och slät yta är en belöning i sig och kan ge dig en känsla av stolthet och prestation. Så om du överväger att slipa ditt buckliga trägolv, var inte rädd för att ta dig an utmaningen och återställa golvet till dess fulla potential.


Posted by on

Vad utgör bohag?


Bohag är ett begrepp som används för att beskriva de möbler, föremål och personliga ägodelar som en person eller en familj äger och använder i sitt hem. Det är allt från möbler och elektronik till köksredskap, kläder och dekorationer som du kan flytta med flytthjälp i stockholm. Bohag är en viktig del av våra liv och vårt hem och representerar våra personliga preferenser och livsstil.

Möbler:
Möbler är en central del av bohag och omfattar allt från soffor, sängar och matbord till hyllor, skrivbord och stolar. Det är dessa möbler som skapar den funktionella och bekväma atmosfären i våra hem och definierar rummens användning och karaktär.

Elektronik och apparater:
I dagens moderna värld är elektronik och apparater en viktig del av bohag. Detta inkluderar TV-apparater, datorer, telefoner, köksapparater som kylskåp, mikrovågsugnar och tvättmaskiner, samt andra tekniska prylar som högtalare och smarta enheter.

Kökstillbehör och redskap:
Köket är ofta hjärtat av ett hem, och därför är kökstillbehör och redskap en viktig del av bohaget. Detta inkluderar tallrikar, bestick, kastruller och stekpannor, matberedare, vattenkokare, kaffemaskiner och mycket mer.

Kläder och personliga ägodelar:
Bohaget inkluderar också kläder och personliga ägodelar som vi använder dagligen. Detta kan vara allt från kläder och skor till smycken, handväskor och personliga prylar som mobiler och plånböcker.

Dekorationer och inredning:
Dekorationer och inredning är det som ger vårt bohag en personlig touch och gör det till vårt eget. Det kan vara allt från tavlor och foton till kuddar, gardiner och mattor.

Utvecklingen av bohaget över tid:
Bohaget har utvecklats över tid i takt med samhället och teknologin. Tidigare bestod bohaget av grundläggande möbler och nödvändiga ägodelar för överlevnad. Med tiden har bohaget blivit mer komplett och mångsidigt, med en bredare variation av möbler, apparater och tekniska prylar för att passa våra moderna livsstilar.

Minimalism och hållbarhet:
I dagens tid, med ett ökat fokus på minimalism och hållbarhet, väljer många människor att ha ett mer avskalat och medvetet bohag. Detta innebär att man väljer färre, men mer kvalitativa och funktionella föremål som är noga utvalda för att passa ens behov och livsstil. Denna trend innebär också att man är mer medveten om konsumtion och överväger noggrant vad som verkligen behövs i hemmet.

Bohaget är mer än bara fysiska objekt; det bär på våra minnen och berättar en historia om våra liv. Vissa föremål har en sentimentell betydelse och har kanske gått i arv från generation till generation. Andra föremål har köpts med omsorg och reflekterar våra personliga intressen och passioner.

Bohaget är också något som kan förändras över tid

När vi utvecklas som individer och våra livssituationer förändras, kan våra prioriteringar och behov förändras. Detta kan resultera i att vi väljer att byta ut eller uppdatera vissa delar av vårt bohag för att bättre passa våra nya behov och preferenser.

Oavsett hur vårt bohag ser ut, är det en viktig del av vårt hem och vårt liv. Det ger oss inte bara en bekväm och funktionell miljö att leva i, utan även en möjlighet att uttrycka vår personlighet och skapa en plats som vi känner oss hemma i. Genom vårt bohag uttrycker vi vem vi är och vad vi värdesätter, och det blir en del av den unika berättelsen om våra liv.


Posted by on

Måleri – Så väljer du en pålitlig målare för din renovering 


Att renovera ditt hem kan vara en spännande tid full av möjligheter. Men det kan också vara en stressande tid, särskilt när det kommer till att hitta rätt yrkesverksamma att arbeta med. En av de mest betydelsefulla personerna du kommer att anlita under en renovering är målaren. Att hitta en pålitlig och erfaren målare kan verkligen göra skillnaden när det kommer till att uppnå dina renoveringsmål.
För att börja söka efter den perfekta målaren för fönsterrenovering, börja med att fråga runt. Kanske har dina vänner, familj eller kollegor någon de kan rekommendera. Personliga rekommendationer är ofta de mest tillförlitliga, eftersom du kan få förstahandsinformation om målarens kvalitet på arbetet, professionalism och pålitlighet.
Om du inte kan få några personliga rekommendationer, kan du använda internet till din fördel. Många målare som målar golv och måleriföretag har webbplatser där du kan se exempel på deras arbete, läsa recensioner från tidigare kunder och få en känsla för deras tjänster. Du kan också använda online-plattformar som är inriktade på att koppla samman hantverkare med potentiella kunder.

När du har hittat några potentiella målare, är det dags att börja intervjua dem

Det är viktigt att du inte bara diskuterar priset, utan också tar dig tid att ställa frågor om deras erfarenhet, licensiering och försäkring. Du bör också diskutera ditt specifika projekt och be om en detaljerad uppskattning av kostnaderna och tidsramen.
När du intervjuar potentiella målare, var uppmärksam på hur de kommunicerar. En bra målare kommer att vara villig att lyssna på dina behov, svara på dina frågor och ge klara, raka svar. De bör också vara respektfulla och professionella i all sin kommunikation. Om en målare är svår att få tag på, verkar ointresserad eller oprofessionell, kan det vara en varningssignal.
Ett annat viktigt steg i att hitta en pålitlig målare är att kontrollera deras referenser. Begär att få se exempel på deras tidigare arbete och be om kontaktinformation till tidigare kunder. När du kontaktar dessa referenser, fråga om målarens kvalitet på arbete, pålitlighet och professionalism. Du kan också fråga om de skulle anlita målaren igen, vilket kan ge dig en bra indikation på deras övergripande tillfredsställelse.
När du har intervjuat flera målare och kontrollerat deras referenser, är det dags att fatta ett beslut. Kom ihåg att det inte bara handlar om att hitta den billigaste optionen. Istället bör du leta efter en målare som erbjuder ett rättvist pris för sitt arbete men också har den erfarenhet, professionalism och pålitlighet du behöver. Du ska känna dig trygg och bekväm med ditt val, och ha förtroende för att målaren kommer att kunna leverera de resultat du önskar.

Skapa ett kontrakt

När du har valt din målare, är det viktigt att skapa ett klart och detaljerat kontrakt. Detta bör innefatta en beskrivning av arbetet som ska utföras, den totala kostnaden, betalningsvillkor, start- och slutföringsdatum samt information om vem som är ansvarig för rengöring och borttagning av skräp. Att ha allt detta skriftligt kan hjälpa till att förhindra missförstånd och potentiella konflikter längs vägen.
När arbetet börjar, se till att du är tillgänglig för att övervaka framstegen och kommunicera med din målare. Även om du har fullt förtroende för deras förmåga, är det fortfarande viktigt att du är engagerad i processen och håller ögonen öppna för eventuella problem som kan uppstå. Om något inte verkar rätt, tveka inte att ta upp det med din målare. En bra yrkesperson kommer att uppskatta din input och göra sitt bästa för att lösa eventuella problem på ett tillfredsställande sätt.
Till sist, kom ihåg att ha lite tålamod. Renoveringsprojekt kan ofta ta längre tid än väntat, och det kan komma upp oförutsedda problem längs vägen. Det är viktigt att du förstår detta och är beredd på att vara flexibel. Oavsett om det tar lite längre tid än planerat, kommer det att vara värt det när du ser ditt nyrenoverade utrymme och kan njuta av resultatet av din målares hårda arbete.
Hitta en pålitlig och erfaren målare för din renovering behöver inte vara en överväldigande uppgift. Genom att göra din forskning, ställa rätt frågor och följa din intuition, kan du hitta den perfekta professionella för ditt projekt. Så ta dig tid att hitta rätt målare, och sedan luta dig tillbaka och titta på när din vision blir till verklighet. Lycka till!

Under processen, tänk på att det är en tvåvägskommunikation

Din målare kanske också har frågor eller förslag. Var öppen för deras professionella råd och vägledning. Efter allt, de har expertisen och erfarenheten, och deras insikter kan vara ovärderliga när det gäller att uppnå de bästa resultaten.
När ditt renoveringsprojekt är färdigt, se till att du tar dig tid att noggrant inspektera arbetet. Om det finns något du inte är nöjd med, tveka inte att ta upp det med din målare. En bra professionell kommer att vara engagerad i din tillfredsställelse och kommer att vara villig att göra justeringar om det behövs.
Efter att allt är sagt och gjort, glöm inte att uttrycka din uppskattning till din målare för deras hårda arbete. Om du är nöjd med deras arbete, överväg att ge dem en positiv recension online eller rekommendera dem till vänner och familj. Det är ett enkelt sätt att visa din uppskattning och det kan hjälpa dem att expandera sin verksamhet i framtiden.

Slutligen, kom ihåg att renovering är en investering i ditt hem

När du anlitar en pålitlig och kvalificerad målare, bidrar du till att skydda den investeringen och säkerställa att ditt hem kommer att vara vackert och välhållet i många år framöver. Så ta processen på allvar, gör dina läxor och välj en målare som kommer att leverera de resultat du vill ha och förtjänar.
Välja rätt målare för ditt renoveringsprojekt kan tyckas vara en stor uppgift, men det behöver inte vara. Med lite tid, forskning och omsorg kan du hitta den perfekta professionella för ditt behov. Så börja sökandet idag, och snart kommer du att vara på väg mot att skapa det vackra, renoverade utrymme du alltid har drömt om.

Posted by on

Utforska de senaste trenderna inom badrumsdesign


Det finns något för alla när det kommer till de senaste trenderna inom badrumsdesign. Från de mest minimalistiska till de mest extravaganta, låt oss dyka in i några av de mest framträdande råden badrumrenovering.

Lugnande naturfärger tar över

En trend som visar tecken på att stanna är användningen av lugnande naturfärger i badrummet. Dessa inkluderar olika nyanser av grönt, blått och beige, vilket bidrar till en lugnande atmosfär. Detta går hand i hand med ökningen av växtbaserade produkter och naturliga material som bambu och kork, vilket gör att badrummet känns mer som en privat fristad.

Det stora intresset för hållbara material

Hållbarhet har blivit en av de mest inflytelserika trenderna inom all form av design, och badrumsdesign är inte ett undantag. Ekologiska material som återvunnet glas, kork, bambu och återvunnen keramik är alla mycket efterfrågade för allt från golv till bänkskivor och till och med badkar. Dessutom leder innovationer inom tekniken för vattenbesparing till att fler människor väljer mer effektiva toaletter, kranar och duschhuvuden.

Från rektangulärt till rundat

Ett annat framträdande tema inom badrumsdesign är en övergång från skarpa, rektangulära former till mjukare, rundare linjer. Detta gäller allt från badrumsmöbler till speglar och badkar. Denna trend är i linje med den allmänna designutvecklingen mot mjukare och mer naturliga former – offert på badrumrenovering.

Den smarta teknologins intåg

Smart teknologi gör sitt intåg i badrummet på allvar, med allt från högteknologiska toaletter till digitala duschar och smarta speglar. Dessa teknologier gör inte bara vardagen mer bekväm, utan de kan också bidra till att förbättra effektiviteten och hållbarheten i hemmet.

Lyxig känsla med guld och mässing

Ett annat återkommande tema inom badrumsdesign är återintroduktionen av guld, mässing och andra varma metaller. Dessa material ger en lyxig känsla och kan användas på allt från kranar och handduksstänger till ljusarmaturer och speglar.


Posted by on

Instruktioner till att slipa golv själv


Om du bestämmer dig för att slipa och lackera ditt massiva trägolv måste du lägga vantarna på en golvslipmaskin, sandpapper och en syntetisk borste och lack -utan golvslipare stockholm. Slipmaskiner kan hyras via flertalet återförsäljare under en viss tid och du lämnar sedermera tillbaka maskinerna för en viss summa. Tänk också på kornen på det sandpapper du tänker använda. Sandpapperkorn för trägolv varierar i allmänhet från 16 till 150 korn, där 150 är den finaste varianten. Ju mer skada du tänker slipa bort, desto grövre ska sandkornet vara. De flesta slipjobb börjar med korn på 30 korn och går sedan till de finare alternativen för att uppnå en jämnare finish mot slutet. Så, utan mer fördröjning, låt oss lära oss hur man slipar ett trägolv.

Slipa golv själv – golvslipning

Börja med att skruva eller ta bort eventuella utstickande spikar i träet, så att de inte stör slipmaskinen. Ditt valda grovslippapper fäster du på slipmaskinen, Börja slipa trägolvet  i mitten av rummet och arbeta dig mot kanterna. Håll hastigheten konstant och undvik att lämna maskinen i ett område för länge. Slipa i riktning mot träets ådring istället för mot det. När du når kanterna på rummet kan din elektriska slipmaskin kanske inte komma åt hörnen. För dessa områden är det bäst att slipa trägolv för hand med slippapper. Efter slipning, ta bort allt kvarvarande damm. Ett ytterligare tips är att hålla lite av det åt sidan och blanda med en klar träfyllnadsgel. De

Nylackat trägolv

tta skapar ett ämne som kan fylla eventuella sprickor eller hål i framtiden och har exakt samma färg som ditt trä. Upprepa sedan slipningprocessen med ett finare sandpapper korn, ungefär en med 100 korn och rensa upp allt överflödigt damm igen.

Slipa golv själv – finish

Efter två omgångar av slipning ska ditt golv vara klart för att dess finish ska appliceras. När du bläddrar i träfinish finns det en mängd olika betsar, oljor och lacker. Dessa kan lägga till en nyans av färg eller olika texturer till ditt golv. Så välj det som passar dig och ditt hem bäst. Applicera din valda finish på golvet. För tätning eller lack är det bäst att applicera med en korthårig mikrofiberrulle. För fläckar, använd en borste. Det är dock alltid bäst att hålla sig till de rekommenderade råden om produkten. Efter applicering av ett lager, låt det torka i minst 2 till 3 timmar. Slipa sedan trägolv med ett lätt korn på cirka 150 korn för att jämna ut det. Ta bort eventuellt överblivet damm och applicera ett sista tunt lager lack. Använd en rulle för att undvika borstmärken. Låt allt torka i cirka 12 timmar och sätta sig helt innan du sätter tillbaka möblerna i rummet. Detta är tips på hur du själv kan slipa golv för ett bra resultat. Dock, har du inte tiden eller känner dig osäker så är rekommendationen att anlita en professionell golvslipare för jobbet.


Posted by on

Så blir du elektriker


Elektriker utbildningI likhet med många andra jobb inom bygg- och hantverksindustrin så är också elektriker ett yrke på frammarsch hos elektrikeristockholmslän.se. Det är med andra ord ganska mycket av ett framtidsyrke, och arbetsmarknaden för elektriker bedöms som mycket god under de kommande åren.

Hur blir man elektriker?
Det finns flera olika typer av elektriker, och det är olika krav på certifieringar och utbildning beroende på vilken typ av elektriker man pratar om. Men för enkelhetens skull så utgår vi här ifrån att vi pratar om en installationselektriker. Det är nämligen den typen som de flesta tänker på när man pratar om elektriker. Det är helt enkelt en person som installerar elektriska ledningar och utrustningar i bostadshus och andra fastigheter.

För att få installera elektriska ledningar så krävs ett certifikat från branschorganisationen ECY (Elbranschens Centrala Yrkesnämnd). Certifakt utfärdas till den som kan bevisas ha tillräcklig kompetens för att praktiskt och teoretiskt utföra arbetet.

Men hur skaffar man då den kunskap som krävs för att få ett certifikat? Ja, det är där det blir intressant eftersom det flera svar på frågan.

El- och energiprogrammet på gymnasiet
På många gymnasieskolor runtom i landet finns el- och energiprogrammet. Det är en treårig gymnasietutbildning som ger både teoretiska och praktiska kunskaper inför ett yrkesliv. Under de tre åren som programmet pågår så har man yrkespraktik under ett antal veckor och får då vara på fältet bland yrkesverksamma elektriker.

Vuxenutbildning
För den som vill skola om sig senare i livet finns möjlighet att bli elektriker via en vuxenutbildning. Utbildningen är till innehållet lik ovanstående gymnasieprogram, men eftersom man under vuxenutbildningen inte läser andra ämnen som är obligatoriska gymnasiekurser (som exempelvis historia) så är den kortare. Vuxenutbildningen är mellan 60 och 70 veckor beroende på ort.

Lärling
Lärling är en helt och hållet praktisk väg att få den kompetens som en elektriker behöver. Att ha varit lärling under ett visst antal timmar är också nödvändigt för att ens komma ifråga för det yrkesbevis som ECY utfärdar.

För att få en lärlingsplats hos något elektronik- eller installationsföretag så behöver man dock ofta (men inte alltid) ha läst el- och energiprogrammet eller gått en vuxenutbildning innan.

Plugga till elektriker utomlands
Det är inte så vanligt att den som vill bli elektriker väljer att läsa sin utbildningen i ett annat land, men är en möjlig väg att gå. Det som däremot är vanligt är att de elektriker som kommer från andra länder till Sverige får sin kompetens validerad via ECY.

Det finns inom ECY en god överblick av elektrikerbranschen i stora delar av världen, i synnerhet Europa. De som utses av ECY till ansvariga för att utfärda certifikat till utländska elektriker är människor med extra god insyn i andra länders utbildningar.

 


Posted by on

5 tips för badrumsrenovering


När det äntligen är dags att uppdatera ditt gamla badrum finns det ett par saker som kan underlätta både själva renoveringen och uppfräschningen med badrumsrenoveringstockholmslän.se. Det viktigaste är att fundera över hur mycket pengar du ska spendera på projektet. Läs mer här. Att det kostar både tid och pengar att renovera badrummet är ingen nyhet, men det finns en hel del du kan göra för att spara pengar utan att kompromissa med slutresultatet. Här får du fem ovärderliga tips på hur du renoverar ditt badrum utan att tömma bankkontot fullständigt.

  1. Upprätta en budgetkalkyl

Det bästa du kan göra när du ska renovera ditt badrum är att redan från början sätta dig ner och upprätta en kalkyl över hur mycket pengar du är beredd att investera i ditt badrumsprojekt. I detta läge är det till exempel smart att fundera över hur olika material samt badrumsinredning kan påverka din budget.

  1. Rita upp badrummet

Det här tipset är minst lika viktigt som att bestämma en budget. Först när du vet hur du vill att ditt badrum ska se ut och var du vill placera belysning, toalett och badkar ser du hur mycket det kan komma att kosta. Här behöver du tänka igenom om du till exempel vill ha tvättmaskiner i badrummet eftersom alla nya installationer kräver att du kontaktar en behörig fackman.

  1. Hitta din inredningsstil

Med hjälp av internet är det enkelt att hitta gott om inspiration när det gäller vilken stil du önskar uppgradera ditt badrum till. Att äntligen få välja något nytt och fräscht och få uppdatera ett badrum som har sett likadant ut i åratal kan kännas riktigt lyxigt. Tänk dock på att renovera smart och använda jämförelsesajter för att hitta billiga och prisvärda alternativ. Det är bara fantasin som begränsar dina möjligheter att få ett badrum som motsvarar dina förväntningar och behov. Vill du ha en lyxig spakänsla med ett härligt badkar eller kanske en exklusiv regndusch?

  1. Fundera över färger och material

De flesta svenskar tycker om kakel och klinker i badrummet men det finns andra alternativ som till exempel en riktigt snygg våtrumsmatta. Du kan spara en rejäl slant på att shoppa runt både bland olika återförsäljare men också när det gäller vilken hantverkare du vill anlita för att få arbetet utfört. När det gäller badrum och badrumsrenovering kan du nämligen inte själ

Verktyg

v utföra uppsättning av kakel, klinker eller våtrumsmatta eftersom det krävs en fackman som ser till att arbetet blir utfört på ett korrekt sätt för att undvika vattenskador och mögelangrepp.

  1. Välj badrumsporslin

Även om material, färger och inredning är nog så viktigt finns det också en hel del att säga om själva badrumsmöblerna som val av handfat och toalettstol. Du kan spara en hel del genom att köpa second hand och fräscha upp, men du kan naturligtvis även välja att köpa nytt. Se dock till att möblerna passar ihop för ett enhetligt intryck.


Posted by on

Tänk till innan du anlitar en målare


Måla om husDet är höst och för många av oss betyder det att det är dags att börja tänka på att ta itu med det där hemförbättringsprojektet som vi har skjutit upp hela sommaren genom att tapetsera och måla. Om du är som de flesta är det första steget att hitta en seriös entreprenör som kan utföra jobbet. Men innan du börjar googla “lokala målare” och väljer det första namnet som dyker upp finns det några saker du bör tänka på. Här är några viktiga områden att tänka på när du anlitar en målare.

Se till att de är licensierade och försäkrade

Du vill försäkra dig om att det företag du anlitar är korrekt licensierat och försäkrat. Annars kan du stå på kroken ekonomiskt om något går fel under projektet. Saker kan och går fel, även med de bästa entreprenörerna. Kontrollera deras webbplats eller ring dem för att kontrollera deras licens- och försäkringsinformation.

Läs recensioner på nätet

Recensioner på nätet kan vara till hjälp, men det är viktigt att komma ihåg att de inte alltid är korrekta. Ta dem med en nypa salt och leta efter mönster snarare än enskilda recensioner. Om ett företag till exempel har 100 femstjärniga recensioner men alla är från 2018 är det inte lika tillförlitligt som 100 femstjärniga recensioner spridda över de senaste åren. Tänk också på att vissa företag betalar för falska recensioner, så det är alltid bäst att göra din egen research innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Få flera anbud

Att få flera anbud är alltid en bra idé, men välj inte automatiskt det billigaste alternativet utan att göra din hemläxa först. Priset är viktigt, men det bör inte vara det enda du tar hänsyn till.

Be om referenser

En bra entreprenör bör inte ha några problem med att ge referenser från tidigare kunder. När du följer upp dessa referenser, se till att ställa specifika frågor om saker som punktlighet, arbetskvalitet och om de skulle använda entreprenören igen i framtiden. Var också uppmärksam på röda flaggor som referenser som är relaterade till eller anställda av entreprenören.

Var tydlig med vad som ingår

Innan arbetet börjar ska du se till att du har en klar uppfattning om vad som ingår i det pris som entreprenören anger. Kommer de att måla din fasad? Dina dörrar? Dina fönster?

Slutsats

Om du håller några av dessa områden i åtanke kan du undvika kostsamma misstag och få en färdig produkt som du kommer att älska. Kom bara ihåg: ta god tid på dig, gör din research och var inte rädd för att ställa frågor! Med lite ansträngning i förväg kan du hitta en målare som kommer att överträffa dina förväntningar och hjälpa dig att förvandla ditt hus till ditt drömhem.


Posted by on

Hur märker man en fuktskada?


Fuktskador kan drabba alla olika slags byggnader och golv – ex. kan parkett fått fuktskada. En fuktskada uppstår då fastighetens byggnadsmaterial inte klarar av den fuktbelastning som kan bli när det är hög luftfuktighet. I Sverige varierar luftfuktigheten under de olika säsongerna. Luftfuktigheten i Sverige är som högst under varma sommardagar, och är lägre en kall vinter.

Relativ fuktighet

När man räknar luftfuktighet använder man sig utav begreppet RF. RF är en förkortning på relativ fuktighet. RF talar om hur mycket vatten det finns i luften. Sverige har ett RF-snitt på 80 %. Tar man då hänsyn till att mögel och andra mikroorganismer trivs så fort RF är högre än 70

Renovera - Ta hand om golv och väggar - Fuktskada

% kan man förstå att mögel lätt blir ett problem om man inte hanterar sina fuktskador.

Hur uppstår fuktskador?

Fuktskador uppstår kort sagt om väta blir liggande mot byggmaterial en längre stund. Har byggmaterialet ingen möjlighet att transportera bort vätan kommer den till slut att absorbera vattnet istället, och på så sätt uppstår en fuktskada. Fukt skapas i samband med att kall luft möter varm luft, och därefter bildar en kondens. På samma sätt som spegeln kan få kondens om man duschar varmt. Mötet mellan kall och varm luft sker oftast i väggar och tak, därför är det oftast där en fuktskada uppstår inomhus. Utöver kondens som uppstår kan en fuktskada även bli till av regnväder och liknande som ligger kvar en längre stund. Det är därför viktigt att man har ett bra dräneringssystem kopplat till byggnaden.

Hur märker man en fuktskada?

Första tecknet är oftast dålig lukt. Lukten kan liknas vid den som finns i jordkällare, och har en tendens att fästa sig på både kläder och inredning. Det är inte alltid en fuktskada luktar. Man upptäcker allt för ofta fuktskador försent, bästa sättet att upptäcka dem i tid är genom att göra en besiktning på byggnaden emellanåt.

Vanliga tecken på fuktskador är:

  • Hemmet börjar lukta som en jordkällare.
  • Husgrunden upplevs fuktig.
  • Missfärgningar uppstår där fuktskadan är.
  • Synlig kondens på väggar och tak.
  • Mögelbildning.
  • Buckliga plastmattor.
  • Färg runt fönster och karmar släpper.

Åtgärder om man fått en fuktskada

Beroende på hur stor fuktskadan är finns det olika åtgärder. Det första man ska göra är ta kontakt med en saneringsfirma. Efter att saneringsfirman undersökt den misstänkta skadan kommer de kunna ge exakta instruktioner om vad som behöver göras. Har plankor eller andra byggnadsdelar hunnit ta skada behöver dessa bytas ut. Gärna så tidigt som möjligt så att fukten inte sprider sig till närliggande plankor. Upptäcker man fukt i god tid kan det räcka med dränering, värmeisolering, värmeinstrument som torkar ut plankorna och att täta skiktet runt grundmuren.


Posted by on